Login

Entreprenørerne rykker ind hos Skills

Anden udgave af Danmarks bedste lærling - entreprenørmaskinmekaniker bliver en del af DM i Skills, hvor tusindvis af unge lægger vejen forbi konkurrencerne i København.

Når Bella Center på Amager lægger haller til DM i Skills 2020 i januar, bliver det også med entreprenørislæt. Tre unge gutter er særligt dygtige til at skrue på entreprenørmaskiner, og de er derfor udvalgt til at deltage i konkurrencen Danmarks bedste lærling, DBL, inden for entreprenørmaskiner.

Det er anden gang, Maskinleverandørerne holder DBL. Første gang foregik det til messen Entreprenør og Håndværk, E&H, i Herning, men denne gang rykker man til Sjælland.

- Den største udfordring for branchen er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Vi er nødt til at uddanne medarbejderne selv. Danmarks bedste lærling er en vigtig brik i rekrutteringen for at fremvise en uddannelse til en spændende og attraktiv branche, siger branchedirektør Klaus Nissen fra Maskinleverandørerne.

At anden udgave af DBL-konkurrencen finder sted i København, glæder branchedirektøren.

- Der, hvor man geografisk har den største mangel på arbejdskraft, er faktisk på Sjælland. Når DM i Skills så foregår der, er det en god mulighed at arrangere DBL i forbindelse med det. Selvom Skills ikke havde foregået på Sjælland, havde vi formentlig stadigvæk holdt DBL under Skills, så det er en ekstra bonus, at vi kan have det på Sjælland, siger Klaus Nissen.

 

Rammer tusindvis af unge

DBL på E&H var et barmarksprojekt, hvor Maskinleverandørerne for første gang skulle få konkurrencen til at spille med teknik og maskiner.

- Det gik over al forventning. Over halvdelen af alle gæsterne på messen var inde i teltet og følge med i konkurrencen, siger Klaus Nissen.

Omkring 6000 branchefolk besøgte E&H i juni 2018. Til Skills har man ved de seneste udgaver haft omkring 50.000 primært unge gæster, og i Bella forventer man omkring 70.000, så der bliver rig mulighed for at ramme den helt rigtige målgruppe.

- Der kommer en masse skoleklasser, og det er allerede dér, at man skal ind og påvirke dem i forhold til uddannelsesvalg. På sin vis laver vi en endnu mere målrettet indsats ved at være med på Skills, siger Klaus Nissen.

Skills 2020 foregår som nævnt i Bella Center på Amager. Konkurrencen løber fra torsdag 16. januar til lørdag 18. januar, hvor én deltager er i aktion hver dag. Maskinleverandørerne planlægger at holde DBL hver 18. måned. Dermed er man igen at finde på E&H til tredje udgave i 2021.

På de følgende sider kan du læse mere om de tre deltagere til DBL 2020. De udvalgte er Mikkel Hansen fra Stemas Køge, Mikkel Nielsen fra Bay Christensen og Jacob Risbjerg fra Hydrema Ringsted.

 

De tre deltagere

Mikkel Egebjerg Hansen er 21 år og fra Herfølge. Lærling hos Stemas Køge.

Hans vej til entreprenørmaskinerne er gået gennem faren, som hele livet har arbejdet i maskinudlejningsbranchen.

-  Jeg ville egentlig gerne være automekaniker. Det var drømmen om at kunne ordne sin egen bil - tune den og sådan noget. Men det er ikke til at få en læreplads i hele området, siger Mikkel Hansen.

Han fik derfor gennem faren kontakt til Stemas Køge. Her blev han i første omgang ansat som fejedreng i et halvt år, inden han begyndte på uddannelsen som entreprenørmaskinmekaniker.

Kursskiftet har den dygtige lærling ikke fortrudt.

- Det er meget federe at være entreprenørmekaniker. Arbejdet er meget varieret, og jeg får lov til at lave alt muligt. Vi arbejder meget med Stemas' egne mærker, men der kommer alle mulige forskellige maskiner ind - både maskintyper og -mærker, siger Mikkel Hansen.
Jacob Risbjerg er 21 år og fra Skibby. Lærling hos Hydrema Ringsted.

Han har altid været glad for maskiner og teknik. Han er opvokset med en far, der er selvstændig landmand. Derfor har han altid været omgivet af maskiner, og han var ikke i tvivl om, at fremtiden var som maskinmekaniker.

- Om det skulle være inden for landbrug eller entreprenør havde jeg ingen særlige præferencer til. Det var lærepladsen, som afgjorde det, siger Jacob Risbjerg.

Det endte med de gule maskiner, da Hydrema i Ringsted tilbød en plads hos dem. Det er en læreplads, der forpligter, føler Jacob Risbjerg.

- Hydremas lærlinge er kendte for at klare sig godt til svendeprøven. Når den seneste vinder i DBL så også er fra Hydrema, giver det et vist pres på skuldrene, fortæller han.


Mikkel Hammerlund Nielsen er 20 år og fra Skibby. Lærling hos Bay Christensen i Rønnede.

Folkeskoletiden var ikke altid lige nem for den unge sjællænder. Ifølge ham selv, kom han krybende ud af folkeskolen. Interessen for mekanik og teknik fik ham derfor til at søge mod maskinmekanikeruddannelsen, og lærepladsen hos Bay Christensen satte kursen til entreprenørmaskinerne.

- Nu står jeg pludselig og er en af Danmarks bedste lærlinge, lyder det fra Mikkel Nielsen.

Han bliver, som sine to meddeltagere til DBL, udlært svend først i det nye år. Men han er ikke færdig med uddannelsessystemet.

- Mange tror, at en erhvervsuddannelse er en blind vej, hvor man ikke kan komme videre fra. Men der er masser af muligheder for at videreuddanne sig, hvis det er noget man vil, siger Mikkel Nielsen, der selv begynder på uddannelsen til maskinmester til februar.