Login

Et helt unikt 150 års firmajubilæum

Svenningsens A/S, der i dag er en af Skandinaviens største leverandører af maskiner og udstyr til både offentlige og private virksomheder og institutioner, runder i november 150 år – ejet og ledet af den samme familie og beliggende på den samme adresse gennem alle årene.

Seks generationer Svenningsen – i lige linje – har styret familievirksomheden gennem de 150 års skiftende tider og udviklet den til det, den er i dag. De har haft forskellige betingelser og forskellige udfordringer. Men fælles for dem alle seks har været viljen til at føre virksomheden videre og en god fornemmelse for, hvad kunderne havde behov for.

Det hele begyndte i 1861, hvor smeden Andreas Svenningsen besluttede at slå sig ned som selvstændig og byggede en kombineret smedje og familiebolig i den lille landsby Tømmerup nær Kastrup på Amager. Danmark var stadig et landbrugsland, og selv om der allerede var mange smedeværksteder i området, var der rigeligt med arbejde til alle. Andreas var dygtig og havde snart både smedesvend og en lærling til at hjælpe sig, og da han gik på aftægt som 63-årig, kunne han overdrage en blomstrende virksomhed til sin søn Carl Peter.

Carl Peter var en både dygtig og innovativ fyr med naturlige evner for at tilpasse sig et marked, der nu blev mere og mere mekaniseret. Men da han døde pludseligt som 51-årig, var det slet ikke sikkert, at smedjen ville blive ført videre i familien – selv om sønnen Wilhelm også var uddannet smed. Han var nemlig en poetisk sjæl, som egentlig drømte om at blive forfatter eller skuespiller. Men pligten – og behovet for at forsørge familien – bød ham i sidste ende at droppe et liv i kunstens verden og i stedet føre familiesmedjen videre. Det gjorde han så, støt og stabilt, gennem de næste 35 år, mens to verdenskrige, de brølende tyvere og depressionen i trediverne ændrede verden omkring ham.

Hans søn, Willy, var også lige ved at springe i målet, da faderen bad ham tage over i 1948 – han havde nemlig allerede sin egen smedje i Fjenneslev. Han havde også helt andre visioner om smedjens fremtid end sin far. Det tog et par nervepirrende år, før han endelig besluttede sig for at komme hjem – men SÅ skete der også noget!

Willy forstod, at med mekaniseringen af landbruget var der ikke mere brug for en smedje i traditionel forstand. Til gengæld så han muligheden for at udvikle smedjen til en virksomhed, der kunne tage sig af de maskiner, der nu blev brugt. Med en utrolig energi og målrettethed begyndte han at opbygge en moderne salgsvirksomhed, der både handlede med traktorer og andre køretøjer og udviklede og fremstillede diverse maskiner og tilbehør. Han havde næse for, hvad der var brug for, og hvordan han kunne gøre det til en del af sin forretning, og han arbejdede hårdt.

I 1989 overtog femte generation, Niels Svenningsen, ledelsen af firmaet, der siden er vokset støt til den panskandinaviske handelsvirksomhed, det er i dag – som importerer, sælger og servicerer nogle af verdens største mærker inden for maskiner og udstyr til ude-arealer, og med over 100 medarbejdere i sine afdelinger rundt i Danmark, Sverige og Norge. Et nyt generationsskifte er undervejs, så lige nu sidder både femte og sjette generation – Niels Svenningsen og Benny Svenningsen – sammen ved roret.

Den oprindelige smedje og smedebolig fra 1861 står stadig, hvor den altid har stået – nu totalrenoveret og indrettet med kontorer – midt mellem de store moderne bygninger ved Svenningsens hovedkontor i Kastrup.

Svenningsens holder Jubilæumsreception og Åbent Hus torsdag den 24. november kl. 10-15 på adressen Tømmerupvej 13-15, 2770 Kastrup.