Login

Ny læssemaskine gør bygningerne større

Én ny Thaler-læsser erstatter leje af to maskiner og har fået nordjysk gårdejer til altid at køre fremad

Gårdejer Kjeld Sondrup en god halv snes kilometer vest for Nibe i det nordjyske har fået større bygninger på ejendommen Jensminde. Sådan fornemmer han i det i hvert fald i det daglige, når han ruller rundt med sin nye Thaler-læssemaskine og læsser sædekorn og gødning eller flytter halm.

Kjeld Sondrup på plads i den nye Thaler 48T18. Han er godt tilfreds med den lave indstigningshøjde, som gør det bekvemt at springe ind og ud af maskinen mange gange i løbet af en dag.

- Bygningerne har jo samme størrelse som tidligere. Men læssemaskinen er så gesvindt, at jeg ikke længere har behov for at bakke, når jeg skal rundt inde i husene. Jeg kører altid fremad, og det letter ganske betragteligt, fortæller Kjeld Sondrup.

Den nye Thaler med modelbetegenelsen 48T18 er den første af sin art, der er leveret i Danmark.

Svenningsens Maskinforretning A/S med hovedafdeling i Kastrup og jysk afdeling i Skanderborg, er dansk repræsentant for Thaler. Svenningsens overtog importen og forhandlingen af de tyske læssemaskiner tidligere på året.

Da Kjeld Sondrup blev Thaler-ejer, var det i virkeligheden lidt af et impulskøb.

- Jeg var til et åbent hus-arrangement i Løgstør hos Midtfjord Agro, som er fortsat som forhandler, efter at Svenningsens har overtaget importen. Det var lidt lige som at stå i Brugsen og få øje på en vare, man ikke har været opmærksom på tidligere, fortæller den nordjyske gårdejer.

Gårdejer Kjeld Sondrup med den nye medarbejder på slægtsgården Jensminde. Thaler-læsseren har afløst ikke én, men to andre maskiner, som Kjeld Sondrup lejede sig til.

Gør det ud for to maskiner

Han puttede så en Thaler i indkøbsvognen, da han fandt ud af, at teleskoplæsseren kunne gøre det ud for ikke én, men to maskiner, som han var vant til at leje sig til.

- Jeg plejer at leje en teleskoplæsser og en stor, knækstyret minilæsser uden kabine. De opgaver, jeg normalt lejer de to maskiner til, kan jeg nu klare med Thaler-læsseren. Og så er det trods alt bedre at eje, end at leje. Dermed har jeg den jo altid til rådighed. Også når jeg klipper læbælter. Der har læsseren monteret med en overfaldsklo vist sig væsentligt bedre end en traktor til at rydde op, siger Kjeld Sondrup.

Det var nærmest et impulskøb som ved kasselinjen i supermarkedet, da Kjeld Sondrup besluttede sig for den nye Thaler-læssemaskine. Midtfjord Agro holdt åbent hus, og gårdejeren blev hurtigt enig med salgskonsulent Casper Larsen, som her får en snak med Kjeld Sondrup.

Det har ikke været nødvendigt for den nordjyske gårdejer også at investere i redskaber til læssemaskinen.

- I forvejen havde jeg redskaber til min frontlæsser. Den deler nu et redskabssæt med fem redskaber med Thaler’en, siger Kjeld Sondrup.

Mini-maskinstation

Han er fjerde generation på slægtsgården blot få hundrede meter fra Limfjorden ved Nibe Bredning. Indtil for seks år siden havde Kjeld Sondrup 140 malkekøer på Jensminde, men driver nu udelukkende planteavl med hovedvægten på rug. Halmen herfra opbevares i to af bygningerne, hvorefter den køres til Løgstør Fjernvarme, som han har tegnet kontrakt med.

Det er nemt at komme til den almindelige service af maskinen, konstaterer Kjeld Sondrup.

- Samtidig driver jeg også lidt ”mini-maskinstation”. I høst er vi fire mand i sving, hvor vi udover at passe de cirka 200 hektar hjemme, kører for andre med mejetærsker, bigballepresser samt såmaskine.  

Kjeld Sondrups nye Thaler 48T18 er nyeste model fra den tyske producent. Den firecylindrede dieselmotor yder 48 hk, og transmissionen er fuldt hydrostatisk med vario-kontrol. Løftekapaciteten er 1800 kg og løftehøjden 4,90 meter.

I omegnen af 700 kilo rug med gødning på krogen flyttes nemt rundt med Thaler 48T18-læsseren.

Godt med lav højde

- Jeg er glad for krabbestyringen som på de store maskiner, og at læsseren har vendegear i joysticket. Det er også rart med den lave indstigningshøjde, når man skal ind og ud af maskinen mange gange i løbet af en dag, siger Kjeld Sondrup.

Salgskonsulent Casper Larsen hos Midtfjord Agro har specielt bemærket, at al slangeføring på maskinen foregår udenpå bommen.

Kjeld Sondrup og Thaler 48T18 er klar til at læsse en solid portion rug med gødning i såmaskinen.

- Det gør det mere fleksibelt og nemt at service og skifte slangerne. De er ikke mere udsatte, end hvis de sad inde i armen. Så ville det bare koste flere servicetimer at skifte dem, vurderer Casper Larsen.