Login

Varm velkomst til ny ukrudtsbekæmpelse

98 grader varmt vand i sensorstyret dosering gør kål på ukrudt helt uden kemi

Ukrudt skal vandes væk. Ikke med tilsætning af kemikalier i vandet  eller med skum, som indeholder palmeolje fra palmeplantager på bekostning af nedhugget regnskov. Men simpelthen med vand med den rette temperatur og i den rette dosering. Resultatet skal give den højeste kapacitet til laveste m2-pris med 100% resultat.

Det er filosofien bag det svenske selskab Heatweed, som nu er rullet ind over dansk ukrudt via en import- og forhandleraftale med Svenningsens Maskinforretning. Heatweed er både maskiner og metode til at gøre kål på ukrudtet helt uden kemi, uden skum, uden brændere og uden damp. Men udelukkende med varmt vand.

Jysk interesse for, hvordan man bekæmper ukrudt uden anvendelse af hverken kemikalier, skum, damp eller brændere. Vand i den rette temperatur og rette dosering fra en Heatweed-dyse klarer sagen.

- Vandet skal have den rigtige temperatur, og det skal doseres på den rigtige måde. I anlægget cirkulerer vandet med 106 grader. Når det sendes ud mod ukrudtet, sker det med en temperatur på 98 grader. Ved at kombinere den rette temperatur med sensorteknologi kan vi udnytte energien optimalt. Derfor er Heatweed den mest effektive og energibesparende metode til ikke-kemisk ukrudtsbekæmpelse, forklarer indehaver af og teknisk direktør for Heatweed Technologies, Johan K. Rud.

Han har netop været en tur i Danmark for at demonstrere og forklare repræsentanter for en række kommuner om, hvordan man nakker ukrudt uden hverken kemi eller gasbrænder. På Sjælland deltog omkring 30 kommuner hos Svenningsens i Kastrup, mens omkring det halve antal jyske kommuner så og hørte om Heatweed hos Svenningsens afdeling i Skanderborg.

En nordmand gør kål på ukrudt i Skanderborg. Indehaver og direktør Johan K. Rud fra Heatweed Technologies demonstrerer den kompakte model Mid 22/8 med håndlanse.

Flydende vand – ikke damp

- Det handler om miljø og mennesker.  Når pesticider bliver helt forbudt i Danmark, skal man bruge noget andet til at bekæmpe ukrudt. Svenningsens holder sig til enhver tid orienteret om de nyeste trender i Europa. Vi ser, at denne teknologi- og maskinløsning giver både kommuner og entreprenører og alle som arbejder med ukrudtsbekæmpelse optimal udnyttelse af investeret tid og penge i sine kontrakter. Derfor valgte vi at lancere denne teknologi for det danske marked. Gasbrænding,  som i de senere år i Danmark har været den mest anvendte kemikaliefri løsning er en langsommelig metode og væsentligt dyrere i drift end Heatweed, siger Svenningsens administrerende direktør, Benny Svenningsen.

Den store Sensor-model 400/34, som med sensorer nærmest går på jagt efter ukrudtet. Når den infrarøde teknologi identificerer ukrudt, åbnes dyserne og 98 grader varmt vand sprøjtes ud. Her monteret på en Holder C250.

- Vi bruger flydende vand. Ikke damp. Og vi er ikke afhængige af vejret, som det ellers er tilfældet med de fleste andre bekæmpelsesmetoder. Heatweed virker på langt de fleste typer ukrudt. Også de Roundup-resistente, fortæller Johan K. Rud fra Heatweed, der har en baggrund som både agronom og ingeniør.

Lidt finurligt er det i virkeligheden en rigtig gammel idé at slå ukrudt ihjel med varmt vand.

Det første patent for ukrudtsbekæmpelse med varmt vand blev udtaget i USA allerede i 1884. Altså for 130 år siden. I mange år har kemikalier så været stærkt dominerende, indtil miljøbevidstheden begyndte at blomstre om kap med mælkebøtterne.

- Heatweed Technologies er faktisk tilbage, hvor bekæmpelse med vand startede, men nu kombineret med ny og avanceret teknologi, siger Johan K. Rud.

Ukrudtsbekæmpelse uden damp, men naturligvis damper det, når det varme vand sprøjtes ud på en kølig forårsdag. Heatweed er ikke afhængig af vejret for at fungere optimalt.

Sensorer registrerer ukrudtet

Teknologien kommer til udtryk i de forskellige typer maskiner, som Heatweed Technologies har udviklet i samarbejde med det hollandske selskab Wave. Maskinerne bekæmper ukrudtet helt uden kemi, gasbrændere, skum, damp eller lignende. Varmt vand, som eventuelt kan være overfladevand, er nok.

Vandet cirkulerer i maskinerne ved 106 grader og sendes ud til dyserne, som det forlader med en temperatur på 98 grader. I de store modeller aflæser infrarøde sensorer kontinuerligt underlaget, registrerer ukrudtet og åbner dyserne.

Energien i det varme vand ødelægger ukrudtsplanternes cellestruktur. Plantedelene over jorden dør efter hver behandling. Under jorden slides og nedbrydes rødderne, og efter to til fire behandlinger, er det slut.

Der bekæmpes ukrudt langs vejen. De infrarøde sensorer sørger for at dosere det 98 grader varme vand, hvor der er ukrudt – og ikke andre steder.

Hvis man er bange for at teknologien kan virke lidt kompliceret, er det ingen grund til det. Maskinene  er konstrueret sådan, at de er meget enkle at betjene. Desuden sørger Svenningsen og Heatweed sammen med kunden for grundig oplæring i brug af maskinen for optimalt resultat.           

- Jeg har allerede lært meget om ukrudt og botanik selv, smiler Benny Svenningsen

To populære modeller

Ved demo-arrangementerne i Kastrup og Skanderborg præsenterede Svenningsens de to mest populære modeller fra Heatweed. Dels en kompakt håndmaskine i Mid-serien, som magter at bekæmpe ukrudt på arealer op til 2500 kvadratmeter på en arbejdsdag. Og dels den store model 400/34 i Sensor-serien, som monteres på en redskabsbærer. Den kan nå helt op til 30.000 kvadratmeter pr. dag.

Johan K. Rud åbnede gerne for maskinrummet til model Mid 22/8 ved demo-arrangementerne i Kastrup og Skanderborg. Hemmeligheden er ikke spor hemmelig: Vand er det rigtige til at bekæmpe ukrudt.

Maskinen med håndlanser og mulighed for op til 45 meter vandslange sigter mod fortove, skrænter, parker, busholdepladser, rabatter og andre mindre områder. Med fuld vandtank vejer den under 1000 kg. Vandforbruget er otte liter i minuttet. Maskinen monteres på en pickup, en trailer, en ATV eller en el-bil.

Den store maskine med sensordrevet identificering af ukrudtet er beregnet på større opgaver som torve, fortove, gang- og cykelstier, parker og idrætspladser. I demo-versionen har Svenningsens monteret den på en Holder C250 redskabsbærer. De tyske Holder-maskiner indgår også i Svenningsens omfattende produktprogram. Men ukrudtsbekæmperen kan i øvrigt monteres på de fleste redskabsbærere og trailere.

Foruden Mid- og Sensor-modellerne, producerer Heatweed Technlogies også to andre modeller. Nemlig XL-serien og High-serien.

Heatweed Technologies er rullet ind i Danmark. Johan K. Rud (til venstre) er manden bag virksomheden i Norge. Administrerende direktør Benny Svenningsen hos Svenningsens Maskinforretning sørger for at importere maskinerne og få den miljørigtige ukrudtsbekæmpelse ud i Danmark.

Selv om importen og forhandlingen af  Heatweeds maskiner endnu er ny, har Svenningsens allerede solgt de første eksemplarer af ukrudtsdræberne og interessen er meget stor både i Danmark og Sverige. Det er primært kommuner, der indtil videre har købt optimalt miljørigtig ukrudtsbekæmpelse i form af modellen Mid 22/8. De fleste sætter maskinen på en el-bil, så miljøgevinsten er optimal og støj og forurening for mennesker og miljø er minimal.

For yderligere info, kontakt venligst

Adm. Direktør
Svenningsens A/S
Benny Svenningsen
bsv@svenningsens.com
tlf.: 32 46 54 51